Мета: забезпечити набуття студентами знань і вміння вільно володіти основними технологічними процесами виробництва галузі, забезпечити опанування методик розрахунку основного обладнання технологічних ліній переробки продукції АПК при виробництві обраного асортименту продукції, навчити основним конструкціям машин, пристроїв і апаратів, які використовуються при зберіганні та переробці продукції АПК, раціонального використання і регулювання обладнання, його безпечної експлуатації та можливості використання засобів автоматизації.
Завдання: вивчення механізму та фізичної суті технологічних процесів під час роботи обладнання підготовчих операцій переробки сільськогосподарської продукції; ознайомлення із будовою та принципами роботи основного обладнання для переробки продукції АПК; вивчення існуючих і можливих шляхів механізації, інтенсифікації і автоматизації виробничих процесів; вивчення питань економічної, раціональної і безпечної експлуатації технологічного обладнання; формування у студентів наукового підходу до удосконалення технологічного обладнання і формування апаратурного оформлення технологічних процесів; а також дати майбутнім фахівцям теоретичні знання і практичні навички проектування обладнання підприємств з переробки сільськогосподарської продукції, здійснення технічного нагляду під час експлуатації обладнання та його ремонту.
У результаті вивчення навчальної дисципліни студент повинен
знати:
основні напрямки розвитку науково-технічного прогресу в переробній галузі;
основні технологічні вимоги до конструкції обладнання з переробки сільськогосподарської продукції;
особливості конструкції та принцип дії технологічного обладнання для механізації процесів переробки сільськогосподарської продукції;
класифікацію технологічного обладнання кожного напрямку, його призначення, переваги і недоліки;
характеристику та техніко-економічні показники роботи технологічного обладнання;
основні принципи вибору обладнання для механізації переробки сільськогосподарської продукції;
правила техніки безпеки, протипожежної безпеки та охорони довкілля.
вміти:
залежно від технологічного процесу переробки сільськогосподарської продукції вибрати необхідне прогресивне обладнання і змонтувати технологічну лінію;
залежно від технологічних вимог сільськогосподарської сировини і продукції вибрати необхідне обладнання, провести його розміщення і монтаж;
розрахувати економічну ефективність впровадження у виробництво прогресивного обладнання, давати обґрунтовані рекомендації щодо заміни застарілого обладнання;
організувати робочі місця з обслуговування технологічних ліній, забезпечивши їх необхідним ремонтно-технологічним і організаційним оснащенням;
організувати виконання експлуатаційних і ремонтних робіт технологічного обладнання;
виконати розрахунки необхідних об’ємів енергоносіїв і контролювати їх використання;
виконати необхідні організаційні розрахунки роботи переробного цеху (дільниці), обґрунтувавши їх економічною доцільністю.